SIK SORULAN SORULAR

Tüm toplu ısınma olan konutlarda ısı paylaşım sistemi zorunlu mudur?

 

Eğer merkezi sistemli bina inşaat ruhsatı ve proje onayları 2/5/2007 tarihinden sonra ise yani bu tarih itibarıyla yeni yapılacak merkezi sistemli binalarda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince ısı ve sıcaklık kontrol elemanlarının kullanımı zorunludur. Dolayısı ile bu sistemlerin kullanıldığı binalarda da gider paylaşımı için bu yönetmelik hükümlerine uyulması zorunludur. Mevcut merkezi sistemli binalarda ise yine 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince 2/5/2012 tarihine kadar bu sisteme geçilmesi zorunludur.

Yani konuyu mevcut ve yeni yapılacak merkezi sistemli binalar olarak değerlendirmek gerekir. Buna göre, yeni yapılacak merkezi sistemli binalarda zorunluluk 2/5/2007 tarihi itibarıyla var olmakta olup, mevcut merkezi sistemli binalarda ise 2/5/2012 tarihi itibarıyla bu sisteme geçmiş olunması gerekmektedir.

 

Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su gider paylaşımları neye göre yapılmaktadır?

 

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince yayınlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinin de Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” esaslarına göre Merkezi ısı merkezinden yararlanan bağımsız bölümler arasında paylaşım yapılır.

 

Merkezi Isıtma Ortak Isı Gideri nedir?

 

‘’Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde ısınma ve sıhhi sıcak su giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmeliğine’’; göre paylaşım oranlarına göre, merkezi ısınma faturasının ısınma-ya harcanan kısmının direkt olarak %30 u alınıp, dairelerin metrekarelerine göre pay edilir. Bu ortak alanlardaki kullanılan ısınma enerjisi, sistem kayıpları, asgari ısınma vs. gibi faktörleri içerir. Tamamen ortak alanlardaki harcanan ısının bedeli değildir. Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m² üzerinden pay edilir. Ödediğiniz tutarın % 70 i sayacınızdan alınan tüketime göre hesaplanır.

 

Sıcak su giderlerinde, merkezi ısınmada olduğu gibi ortak kullanım gideri var mıdır?

 

Hayır, kış aylarında sıhhi sıcak su için ortak kullanım gideri söz konusu değildir. Bağımsız bölümlere ait sıcak su sayacı bulunmaktadır ve su sayacında yapılan ölçüm, toplam sıcak su tüketimine göre ilgili bağımsız bölümün tüketiminin hesaplanmasında esas olarak alınır.

Yaz ayları içinse ; “Toplam doğalgaz giderinden sıhhi sıcak su ısıtma gideri düşüldükten sonra kalan tutar bağımsız bölümlere ısıtılan kapalı kullanım alanları oranında paylaştırılır” olarak düzenlenmiştir.

 

Sıcak su için neden iki farklı gider hesaplanıyor?

 

Su dağıtım firmasından (ASKİ.)tedarik edilen su soğuk olarak binaya gelir. Bu suyu ısıtabilmek için kazan bir miktar yakıt (gaz, kömür vb.) harcayarak çalışır ve sıcak su temin edilir. Dolayısıyla tedarik edilen su miktarı için su gideri (binaya gelen su faturası) ve bu suyu ısıtmak için harcanan yakıt bedeli (doğalgaz faturası vb.) sıcak su ısı gideri olarak tarafınıza yansıtılır

 

 

 

Birim fiyatlar neden bloktan bloğa farklılık gösterir?

 

Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri gaz veya su tedarikçisi olmadıkları için herhangi bir birim fiyat belirlemeleri söz konusu değildir. Gider bildirimi üzerinde belirtilen birim fiyatlar tedarikçi firmanın binaya kestiği fatura tutarlarının ölçümü yapılan sayaçlardan alınan toplam tüketime bölünmesi ile elde edilir. Birim fiyatlar mevsim şartları, sistem kayıpları, binanın doluluk oranları gibi nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

Kullanmadığım dairem için neden ısınma gideri ödüyorum?

 

Kullanılmayan dairede 15 C° derecenin altına inen bir ortam sıcaklığı, aynı binada bulunan diğer bir bağımsız bölümün ısınma ihtiyacını artıracağından o bağımsız bölümün daha fazla giderde bulunmasına sebebiyet vermemesi için, boş olan daire de ortam sıcaklığı 15 C° olacak şekilde kalorimetresinde okunan gideri ödemek durumundadır.

 

Neden radyatörlerimi tamamen kapatamıyorum?

 

Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda Bina Enerji Performans “BEP” yönetmeliği gereği ve enerjinin bina bazında verimli kullanılabilmesi için termostattık radyatör vanalarının minimum 15 C° alt sıcaklık ayarına sabitlenmesi zorunludur. Bu nedenle radyatörleri tamamen kapatmak yasal değildir.

 

Düzenlenen Tüketim 15 Derece nedir?

 

Bildirgede görülen düzenlenen tüketim; ilgili ay için 15 derecede bir dairenin en az yakması gereken tüketim miktarıdır. Bu tüketim gelen fatura ve sitenin toplam tüketimine göre hesaplanan teorik bir miktardır. Örneğin Aralık ayında 100 m2 bir daire için 240 Kwh düzenlenen tüketim miktarı hesaplandı ise bu değerin altındaki tüm dairelerin tüketimi otomatik olarak bu değere göre fatura edilir. Lütfen şunu unutmayın bu teorik hesaplamadır, gelen fatura tutarı ve binanın toplam kalorimetre kullanımına bağlı olarak değişir.

 

Isı gider paylaşım faturasını ödemeyen daire sakinleri için ne yapılabilir?

 

 Kat mülkiyeti kanunun 20.maddesi gereği icra takibi yapılabilir.

 

Isı gider sistemine dışardan müdahale eden daire sakinleri için ne yapılabilir.?

 

Kat mülkiyeti kanunun 18,23,33, maddeleri gereği verilen zararının tazmini istenebilir.6352 sayılı Yasanın 83. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın karşılıksız yararlanma suçunu düzenleyen 163. maddesine; "Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."